Gladiators vs. Blades: Naše obrana opět s nulou

Velikonoční neděle nabídla Jihlavanům nejen beránka, ale i první domácí zápas Gladiators v sezóně 2023. Aprílové počasí ovšem management gladiátorů pěkně vypeklo - v sobotu v Jihlavě nasněžilo a zápas tak musel být přemístěn z původně zamýšleného přírodního trávníku Na Stoupách na ten umělý. Vedení celku z Vysočiny si s touto nechtěnou variantou poradilo a promptně nechalo postavit provizorní tribunu pro své příznivce. 

 

Do nové sezóny vstoupili gladiátoři přesvědčivě. V prvním kole zvítězili na hřišti brněnských Alligators 49:0 a v průběhu zápasu si dovolili vystřídat některé své hvězdy. Kaňkou zůstalo vyloučení Stanislava Lepiče, který za targeting navíc dostal dvouzápasovou stopku.
Blades v loňské sezóně ani jednou nevyhráli a tuto nepopulární sérii v prvním zápase prodloužili. Na hřišti znojemských Knights prohráli 8:14, když se o jejich jediné skórování po punt returnu postaral special tým.

 

Vstup do utkání se lépe vydařil domácím. Nejprve obrana Gladiators zastavila útok hostí několika tackly pro ztrátu a následně útok domácích, vedený zkušeným Janem Dundáčkem, poprvé skóroval. Byl to právě quarterback domácích, který si 3 yardovým během připsal úvodní touchdown zápasu. Ani druhý útočný drive se Blades nevyvedl. Obrana domácích donutila Blades k puntu z vlastní end zóny, snap byl ale přehozen a Gladiators si tak připsali 2 body za safety.

 

Skóre se znovu měnilo až ve druhé čtvrtině, kdy 25 yardový passový touchdown zaznamenal Vojtěch Mašita. Jedním z mála světlých momentů Blades byl return Martina Antoše, po jehož běhu začali Blades na vlastních 40 yardech. Dále však dominovala gladiátorská obrana, ta útok vedený Thomasem Gutierrezem k ničemu nepustila. Na hřiště se tak znovu dostala parta kolem Dundáčka. Nejlepší český quarterback nejprve 54 yardovou přihrávkou našel Mašitu a následně předal míč Romanu Chramostovi. Druhý zmíněný si doběhl pro 20 yardový touchdown. Další dva body navíc přidal konverzí Hlach přihrávkou na Čermáka. Před koncem poločasu ještě navýšil skóre 8 yardovým catchem Calta. Blades nedokázali v závěru druhé čtvrtiny využít velkého množství faulů domácích a Gladiators tak šli do šaten ve vedení 31:0.

 

Gladiators na svůj výkon z prvního poločasu navázali i v tom druhém. Dundáček nejdříve našel 60 yardovou přihrávkou Petra Čermáka a následně krátkým pitchem Jana Dunovského, který si doběhl pro touchdown a spustil mercy rule. Blades dokázali povedenou akcí nachytat obranu domácích při puntu, kdy si Jakub Vrecko nechal míč a doběhl pro první down. To bylo ale z ofenzivního snažení hostů vše. Za stavu 38:0 vystřídal Dundáčka na postu quarterbacka Vít Bezecný a hned jeho první akce stála za to. Skvěle přečetl obranu Blades a doběhl si pro 61 yardový touchdown. 

 

Čtvrtá čtvrtina uběhla díky aktivovanému mercy rule, během kterého se nezastavuje čas, velmi rychle. Ale i tak se gladiátorům podařilo skórovat. Roman Chramosta nejdříve dostal 26 yardovým během míč do red zóny a následně z 8 yardové hranice skóroval. 

 

Obrana Gladiators stejně jako v minulém týdnu naprosto dominovala a podruhé v řadě nepovolila soupeři ani bod. Gladiators porazili ve druhém kole Snapbacks ligy Ústí nad Labem Blades 51:0 a potvrdili slova hlavního trenéra Matěje Večese, který chce letošnímu ročníku Snapbacks ligy dominovat. Za týden cestují gladiátoři na Slovensko, kde se v neděli utkají s Bratislavou Monarchs.