Gladiators vs. Mammoths: Lov mamutů byl úspěšný

První májová neděle přinesla zápas 4. kola Snapbacks ligy amerického fotbalu. Místo času lásky se ale dala očekávat spíše tuhá bitva, do Jihlavy totiž dorazil dluholetý rival domácích Gladiators - Přerov Mammoths.

 

Do zápasu vstoupily oba útoky vlažně. Nejprve se mamuti, vedeni reprezentačním quarterbackem Stokláskem, po zdržování hry a třech nekompletních příhrávkách vraceli zpět na střídačku. Vzápětí podobný osud čekal i domácí gladiátory, když se jim nepodařilo proměnit čtvrtý down. S druhým útočným drivem si hosté poradili o poznání lépe. Michal Stoklásek passovou hrou posouval míč hřišti a díky své běhové hře dostal Přerov až k red zóně. Odtud 23 yardovou přihrávkou našel Čeňka Čapku, kterému se ještě skórovat nepodařilo, ale doběhl s míčem až na hranici 1 yardu od end zóny soupeře. Úspěšnou tečku přidal Stoklásek, který si došel pro první touchdown zápasu.
I Gladiators zlepšili passovou hru, Dundáček posouval s míčem přes Blackwooda a Čermáka. K úspěchu to ale nevedlo, protože Milan Nelešovský zachytil pass Dundáčka v red zóně a na míč šel znovu útok Přerova.

 

Zlepšený výkon předvedla obrana domácích, která další skórování nedopustila a zastavila mamuty na jejich vlastní polovině. Další dílčí úspěch obrany obstaral Roman Fiala, který zalehl vyražený míč na 22 yardové hranici mamutů a vytvořil tak skvělou pozici pro Dundáčka a spol. Rozehrávač domácích si s nabídnutou příležitostí poradil na jedničku, když dvakrát po sobě našel svými přihrávkami Petra Čermáka a ten vyrovnal stav utkání. Receiver domácích se do konce poločasu stihl prosadit ještě jednou. Zásluhou Calty, Mašity a Blackwooda se Gladiators dostali až na 13 yardů od end zóny Přerova, odkud Dundáček našel úplně volného Čermáka a ten si tak 25 vteřin před koncem poločasu mohl dokráčet pro druhý touchdown v zápase.

 

Dobrou passovou hru si domácí útok přenesl i do druhého poločasu, Calta, Dunovský a Mašita zdárně posouvali míč po hřišti. Jejich úsilí ale zhatil nepovedený snap, který zalehl jeden z hráčů Mammoths a obrana hostů si připsala druhý turnover v zápase.I útoku Přerova se ve druhém poločase dařilo lépe, Stoklásek se mohl spolehnou zejména na spolupráci s Havlíčkem, Novotným, Trinerem a Čapkem. Útočné snažení však zastavil domácí Čížek, který si připsal důležité tackly na třetí a čtvrtý down mamutů. O pár minut později čelila obrana gladiátorů klíčovému čtvrtému downu znovu, Stokláskovi tentokrát chyběly na polovině hřiště pouhé 2 yardy. Tentokrát se blýskl lídr domácí obrany Kratochvíl, který běhovou hru Přerova přečetl a dokázal zastavit. Momentum zápasu se na stranu Gladiators definitivně přelilo hned v následující akci - Jan Dundáček našel krásnu 52 yardovou přihrávkou Petra Čermáka, který zkompletoval hattrick a Gladiators odskočili na 21:7. 

 

Skvělý výkon navíc ještě podtrhl Jakub Čížek, který si na konce třetí čtvrtiny připsal interception. Zisk míče opět využil Dundáček nejlépe jak mohl. Přes Chramostu, Čermáka a Blackwooda dostal míč na hranici 15 yardů, odkud Patrick Blackwood po tossu od Dundáčka navýšil skóre na 28:7. Přerov se ještě snažil s utkáním něco udělat, skórovat se jim už ale nepovedlo. A to ani ve chvíli, kdy měl Stoklásek první down pouhé 2 yardy od end zóny domácích. Obrana gladiátorů tlak vydržela, Stanislav Lepič si navíc připsal další turnover v podobě interceptionu a tím definitivně ukončil zápas. 

 

Gladiators zápas s Přerovem i přes velké množství faulů zvládli, vyhráli 28:7 a se čtvrtou výhrou v sezóně zůstávají neporažení. Příští víkend parta kolem Matěje Večese vyrazí na sever, kde podruhé v sezoně změří síly s Ústí nad Labem Blades.