Preview: Vysočina Gladiators vs. Brno Sígrs

Netrpělivě očekávaný souboj neporažených je konečně tady! Leadři skupiny ZÁPAD, Vysočina Gladiators, přivítají v neděli 6. 9. v Jihlavě na stadionu FC Vysočina dominantní Brno Sígrs, které sedí na špici skupiny VÝCHOD. Kdo vstupuje do boje o nadvládu celé Paddock ligy jako favorit? Které hvězdy české fotbalové scény povedou své týmy k vítězství a jak se na duel těší vedení domácího klubu? To vše se dočtete v tomto preview.

 

HISTORICKÝ RIVAL

Psal se červen roku 2014 a Vysočina Gladiators, klub tehdy nastupující ve čtvrté lize ČAAF, přivítal k poslednímu zápasu základní části favorita soutěže Bílovice Sígrs. Glads duel jednoznačně prohráli výsledkem 24:56 a připsali si dvanáctou prohru v řadě. „Vzpomínám na ten zápas jako na konec jedné éry,“ vysvětluje tehdejší QB a nynější head coach Vysočiny Ondřej Paulus. „Nepamatuji si nic moc konkrétního, jen prostě to, že to byla poslední kapka a všichni jsme věděli, že se věci musí změnit.“ Po změnách ve vedení a nastavení programu READY TO WIN se Glads začalo od další sezóny dařit a klub pomalu stoupal soutěžemi výše a výše až mezi českou elitu. A byli to právě Sígrs, tentokrát už Brno, kteří minulý rok Vysočinu v nejvyšší lize přivítali. „Na ten zápas asi nikdy nezapomeneme,“ pokračuje Paulus. „Říkejte tomu ironie osudu, nebo jak chcete, ale přijde mi komické, že právě tým, proti kterému hrozilo, že Glads budou hrát poslední zápas své krátké historie, byl nakonec tím, který nám otevřel dveře mezi ty nejlepší.“ Sígrs si tehdy vytvořili slušný náskok, ale byli to právě Gladiators, kteří si po skvělém výkonu QB Reggieho Langforda odvezli první vítězství v nejvyšší lize a to jen těsně o jeden bod – 50:49. O několik týdnů později přijeli Sígrs na odvetu do Jihlavy, která o vítězi rozhodla až v prodloužení, ve kterém vítězství nakonec urvalo Brno. „Ať už zápas se Sígrs probíhá jakkoliv, je jasné, že nakonec bude závěr pořádný drama,“ říká hrající předseda klubu Martin Kulha. „Myslím, že v neděli to bude určitě platit také.“

 

NEPORAŽENÍ

Sígrs letos vykopli sezónu soubojem o Brno, ve kterém zdolali svého městského rivala Alligators. Následně si dvakrát poradili s nováčkem soutěže přerovskými Mammoths, kterým ve třech poločasech (první duel byl po poločase z důvodu bouřky ukončen) nedovolili skórovat ani bod. Srovnání sil s dalším favoritem skupiny VÝCHOD a celé Paddock ligy Ostravou Steelers se dočkáme až v závěrečných týdnech základní části. „Sígrs jsou nebezpečným týmem, protože hrají solidní fotbal ve všech částech hry,“ komentuje dosavadní výkony Brna coach Paulus. „Mají amerického quarterbacka, zkušené lajny a silnou obranu.“ QB Douglas Webster se připojil k týmu až těsně před sezónou, ale jeho výkony týden po týdnu stoupají. Podobně jako většina týmů, i Sígrs přivedli do týmu několik českých posil, mezi které patří především jejich odchovanec a nynější reprezentant a hráč pražských Black Panthers Filip Ondrášek. Gladiators se v prvních několika kolech podařilo porazit všechny týmy své skupiny. „Splnili jsme náš první cíl a to dominovat ve skupině ZÁPAD. Nedělní zápas ukáže, jak jsme na tom v porovnání se zbytkem soutěže.“ Útok Vysočiny vedený QB Joyem Bradleym dokázal ve třech zápasech skórovat neuvěřitelných 140 bodů. Nutno ovšem uznat, že obrana, se kterou se Bradley a spol v neděli utkají, kvalitou zbytek ligy převyšuje. Zastaví Ondrášek a jeho Sígrs rozjetý gladiátorský vlak?  Dočkáme se přestřelky amerických quarterbacků nebo budou hrát prim obrany nabité českými hvězdami?

 

SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST

Při pohledu na rozlosování soutěže by se mohlo zdát, že nedělní duel není pro postupové ambice do playoff až zas tak klíčový. Pokud totiž oba týmy v následujících týdnech zopakují výkony z úvodu sezóny, mají semifinále jisté. „Myslím, že se bude hrát o něco mnohem většího, než jen o další vítězství a postup do playoff,“ komentuje, co je v sázce, coach Paulus. „Vždycky chcete vyzvat ty nejlepší a porazit je. V tom je krása sportu a jak znám Sígrs, tak to vidí úplně stejně.“ „Myslím, že proto jsou zápasy se Sígrs takové drama,“ přidává se Kulha. „Oba kluby o sobě navzájem víme, že chceme patřit mezi to nejlepší, co ČR má a proto je jasné, že ani my ani Brno nedá tomu druhému nic zadarmo.

 

„ALL EYES ON JIHLAVA“

Přijeďte tedy v neděli do Jihlavy na stadion FC Vysočina a pomozte Glads v duelu o nadvládu Paddock ligy! Slavnostní nástup začíná v 15:45. Těšit se můžete na nervy drásající fotbal a veškerý sortiment gladiátorského GAMEDAY, na který jste zvyklí - vynikající občerstvení, soutěž, profesionálního komentátora, gladiátorský fanshop s novým merchem, MANN+HUMMEL chillout zónu, tentokrát okořeněnou o poločasovou barmanskou show, Prague Stars Cheerleaders a další pecky. Přijďte, budeme vás potřebovat!