První domácí zápas je tu! Glads vyzvou ústecké Blades

V neděli vyběhnou Gladiátoři k prvnímu domácímu utkání sezony 2023. Buďte u toho i vy, těšíme se na vaši skvělou fanouškovskou podporu. Kick-off je na stadionu Na Stoupách naplánovaný na 16. hodinu. Glads se představí v nových dresech hodlají navázat na jistý výkon z prvního zápasu, kdy brněnským Gladiátorům nepovolila naše defense ani bod a přivezla vstupní vysokou výhru 49:0. Upřímně řečeno i proti ústeckým Blades jdeme v pozici favorita.

Ústí minulý týden po boji prohrálo ve Znojmě 8:14. Jejich jediný touchdown padl po hrubce domácího special teamu. Knights pak ve čtvrté čtvrtině udolali ústeckou defense běhovými akcemi a slepencem dvou runových touchdownů. Offense Blades, vedená novým quarterbackem Thomasem Gutierrezem, zapsala do statistik pouhé dva first downy (oba po zemi) a pouhé dvě zkompletované přihrávky z 15 pokusů pro celkových 15 yardů.

„Ústí toho minulý týden směrem dopředu moc nepředvedlo. Dá se očekávat, že se jejich offense v průběhu sezony pod americkým quarterbackem zlepší. Jejich silnou stránkou je obrana, na kterou se musíme dobře připravit,“ říká před zápasem prezident Vysočiny Martin Kulha.

Glads to měli s hodnocením prvního utkání nové sezony opačně. Obrana fungovala precizně, útok s Honzou Dundáčkem šlapal parádně (174 passových yardů) a běhová hra se čtveřicí Blackwood, Dundáček, navrátilec Dunovský a Chramosta se také dařila (137 yardů). Vzduchem přiletěly do brněnské endzóny 4 touchdowny. Tři měl na svědomí Honza Dundáček, jeden pak v závěru i backup QB Vít Bezecný, který našel Honzu Berana a zápas zakončil se stoprocentní úspěšností pasů 3-3.

„Máme nově složenou offense lajnu a byť Ústí nechceme podcenit, tak vzhledem k tomu, že ještě některé hráče zkoušíme na nových pozicích, tak Blades beru jako soupeře, který se nám k takovému pozvolnému startu typově hodí,“ prohlašuje quarterback Jan Dundáček.

Ústí zažilo po svém postupu mezi českou footballovou elitu nejlepší sezonu v roce 2020. Tehdejší ročník se kvůli covidové pandemii nedohrál, ale Blades se po velmi dobře zvládnuté základní části chystali na semifinále. V týmu tehdy jako QB působil reprezentant Jan Bláha a s míčem důrazně a úspěšně po zemi hýbali Ladislav Jenšík s Jakubem Imrem. Takové osobnosti momentálně soupiska Blades postrádá.

Ústí čeká na ligovou výhru dva a půl roku. Do sezony 2021 borci ze severu Čech nezasáhli a vloni končili s bilancí 0-8. Jejich poslední W se tak datuje ke 4.10. 2020, kdy zvítězili u Alligators 17:12. Pevně věříme, že Blades budou čekat dál i po této neděli.

„Když udržíme fokus, zápas by měl být v naší režii. Nechceme se rozhodně zbavovat role favoritů, ve které i díky výsledku prvního zápasu sezony jsme. První domácí zápasy ale bývají specifické, může se stát cokoliv, může na nás dopadnout chvilková nervozita, ale doufám, že utkání budeme mít pevně pod kontrolou,“ uzavírá z pohledu Glads Martin Kulha.

Nezbývá než doufat, že se v neděli Na Stoupách urodí pořádná touchdownová velikonoční nadílka a Gladiátoři potvrdí sebevědomý vstup do Snapbacks ligy. Pro diváky je připravená poločasová soutěž o balíčky od Angry Beards. Go Glads!