Zpět na hřišti

Tým mužů amerického fotbalu na Vysočině je zpět v tréninkovém módu.

Koronavirová krize zasáhla Gladiators v posledních týdnech přípravy na sezónu 2020, která měla odstartovat poslední víkend v březnu. Fotbal, podobně jako většina sportů, musel jít stranou a Glads nezbývalo nic jiného, než doufat, že se vše brzy vrát do normálu. Na konci května oznámila Česká asociace amerického fotbalu, že pokud vše půjde podle prognóz hygieniků, letošní sezóna ještě není ztracená a v polovině srpna bychom se konečně mohli dočkat prvních zápasů. V jakém stavu je kádr Vysočiny po tříměsíční pauze? Jaké změny odsunut sezóny na srpen přineslo?

 

Vedení Vysočiny Gladiators jednohlasně rozhodlo, že pokud ČAAF ve spolupráci s vládními nařízeními rozhodne, že je bezpečné americký fotbal za dnešní situace trénovat a hrát, nebude váhat a ihned se do soutěže přihlásí. Toto rozhodnut vysvětluje předseda klubu Martn Kulha slovy: „Glads existují, aby hráli americký fotbal a bavili své fanoušky. Jakoukoliv příležitost k soutěžení bereme jako výzvu. Všichni jsme si tento rok představovali jinak, ale to neznamená, že se vzdáme privilegia reprezentovat Vysočinu v nejvyšší české lize i když to bude za složitějších podmínek. Jako vedení klubu uděláme vše pro to, aby Glads letos bojovali o titul mistra ČR.

 

Kulha však přiznává několik věcí: „Odsunut sezóny na srpen zkomplikovalo několik zásadních věcí. Kvůli pracovním důvodům jsme se museli pro letošek rozloučit s naším hrajícím hlavním trenérem na pozici QB Reggiem Langfordem, který udělal s týmem na jaře obrovský kus práce. Jeho trenérské místo převezme staronový head coach Ondřej Paulus.“ Kdo nahradí Langforda na pozici QB a jak přesunutí sezóny ovlivnilo posily týmu nechce Kulha zatím prozradit: „Tým už je na papíře v podstatě kompletní. Vše oznámíme v momentě, kdy bude liga ofciálně vypsána a potvrzena. To můžeme očekávat v první polovině července.

 

Jakmile to situace dovolila, tým začal trénovat: „Museli jsme začít celou preseason odznovu,“ říká trenér Paulus. „V březnu jsme končili v plné výstroji trénováním playbooku. Nyní jsme se museli přesunout zpět do „ledna“, trošku se dát do kupy fyzicky a soustředit se na poziční dovednost. Nemůžu se dočkat, až zase začneme trénovat akce a přípravu na první zápasy. Vidím na hráčích odhodlání projít si celým předsezónním drillem znovu i přesto, že jsme byli dva týdny od prvního zápasu.“ Pokud vše půjde podle plánu, měli by Gladiators třetí víkend v srpnu nastoupit ke svému úvodnímu zápasu sezóny 2020. Formát ligy a účastníky soupeře se Vysočina dozví v červenci.

 

#readytowin #nolimits