Let the Czech Bowl begin! Chceme druhý titul!

Na tenhle zápas jsme čekali, těšili se a celou sezonu bojovali a dřeli. Teď přichází. Jubilejní 30. Czech Bowl hostí v neděli stadion FC Vysočiny a Gladiators vyběhnou s podporou všech fanoušků v zádech, aby stejně jako v roce 2021 získali vytoužený titul. Nevede k němu ale snadná cesta. Ostrava Steelers, jak je všeobecně známo, v téhle sezoně ještě neklopýtla. Record 10:0 po základní části a demolice Znojma v semifinále je jasným důkazem, že Steelers do Jihlavy také vyráží s vidinou zisku trofeje. Co bude rozhodovat a jak jsou Glads motivovaní a ready? Dozvíte se v posledním předfinálovém preview ročníku 2023.

Psal se 28. květen a v 8. kole Snapbacks ligy zavítali Gladiators na ostravské Bazaly. V dychtivě očekávaném střetnutí šli Glads do vedení už v první minutě, k čemuž dopomohl chybný snap domácích. Od té doby jsme vedli už jen jednou po touchdownu Standy Kolaříka. Vytrestal nás dobře hrající zkušený QB Bradley Jones a highlightovou akci si zapsal také Dominik Dvorský. V zápase se navíc zranil náš elitní WR Vojta Mašita. Ze všech chyb, které tento duel přinesl, se tým poučil a nebude je chtít opakovat.   

„Neradi prohráváme. Ale prohry hodnotíme pozitivně. Paradoxně nám to jako týmu pomohlo. Není na nás takový tlak. Historicky víme, že Steelers u nás neumí vyhrát a půjdeme do zápasu trochu klidnější,“ prohlašuje před Czech Bowlem head coach Matěj Večes.

„Mají výbornou obranu i útok, ale my jsme na tom stejně. Připravujeme se na Ostravu, ale dost se zaměřujeme na sebe. Dělali jsme si rozbory z tréninků. Nevytáhli jsme v základní části veškerý repertoár a chystáme nějaké zásadní akce,“ pokračuje Matěj.

Dobré naladění dodalo do tábora Gladiátorů samozřejmě zvládnuté náročné semifinále s Nitrou Knights. Odplata za základní část měla hodnotu 38:28 a navíc ukázala útok i obranu ve velmi dobrém světle. Což se před nejdůležitějším zápasem roku celkem hodí.   

„Nálada je skvělá. Obrana udělal ohromný posun. Offense lajna se skvěle vyladila, běhová hra funguje. Útok je podle mě teď 100%. Snad to přeneseme i do finále?“ říká opora na pozici QB Honza Dundáček.

Ostravu druhým rokem táhne americký import Bradley Jones (2951 y – 30 TDs – 5 INTs). K dispozici má skvělé grupeto recieverů Šimečka, Vysloužil - Škvára. Výzvou bude samozřejmě nejlepší ligová obrana, která v 11 zápasech povolila pouhých 78 bodů. V jejích řadách vyčnívá atletický Jan Telnar. Nicméně například Nitra v závěru základní části ukázala, že ani tahle elitní defenzivní jednotka není bezchybná.

„Samozřejmě sledujeme rozbory zápasů s námi i s jinými soupeři. Nějaké slabé články tam jsou a najdeme způsoby, jak se prosazovat,“ prohlašuje sebevědomě Honza „Knoflík“ Dundáček. Zároveň je potřeba zmínit skutečnost, že velká část kádru Glads už má s Czech Bowlem zkušenosti. Jedná se přece jen o třetí finálovou účast pro Vysočinu v řadě. Útok má v Mašitovi, Majerčákovi nebo Caltovi výborné WRs, o běhovou hru se podělí trio Blackwood – Dunovský – Dundáček a obrana s Honzou Prosrem, Michalem Rengem nebo Standou Lepičem má také už něco za sebou. Není se čeho bát, Glads úspěchu věří!

„Loňská zkušenost s Czech Bowlem nám pomohla zjistit, že když budeme táhnout za jeden provaz, můžeme uspět. Vloni jsme se na Lions dotahovali, nevyšlo to. Letos věřím, že to může klapnout. Jdeme do toho s klidnou hlavou a ne pod takovým tlakem,“ dodává Honza Dundáček.  

Poslední a ten největší zápas začíná v neděli 16.7 v 18:00, kdy je naplánovaný czechbowlový kickoff. Přejeme si, ať to dopadne jako v roce 2021, kdy Glads právě v Jihlavě slavili po výhře nad Lions svůj premiérový titul. Dojděte všichni! Go Glads!