O víkendu to vypukne! Novou sezonu 2023 odšpuntujeme proti Aligátorům.

Je to tady. Konečně jsme se dočkali. Sezona 2023 Snapbacks ligy odstartuje už o tomto víkendu 1. a 2. dubna. Jedná se o jubilejní 30. ročník domácí nejvyšší soutěže a Glads doufají, že navážou na roky 2020 (nedohráno pro covid) a 21, kdy na české scéně excelovali. „My nechceme pouze vítězit, my chceme totálně vládnout,“ prohlašuje rezolutně nový head coach Vysočiny Matěj Večes.

Dlouhé čekání fanoušků je u konce. Nekonečné hodiny v posilce a bez zápasových snapů v offseason taky. Jde se na to! Prvním soupeřem družiny z Vysočiny bude tradiční účastník nejvyšší soutěže Brno Alligators.

 

Preview zápasu Brno Alligators – Vysočina Gladiators

Se zelenou skvadrou z jihu Moravy jsme se od našeho postupu do první ligy potkali celkem čtyřikrát a vždy jsme ze souboje odešli vítězně. Ten první dokumentovaly v roce 2019 dokonce i televizní kamery. Ale párkrát jsme měli namále.

Na brněnské půdě v srpnu 2019 nás zachránila spolupráce Reggieho Langforda s Mirkem Koudelou 2 minuty před koncem, kdy jsme urvali těsnou výhru 28:25.

Dva roky nato se pak na závěr základní části Aligátoři vzmohli na dost zásadní vzdor na našem hřišti a po 4 čtvrtinách to bylo 29:29. V prodloužení rozhodly dva TD runy Clarka Hazletta, před kterým bylo potřeba smeknout jeho kovbojský klobouk. Vítězství 45:35 bylo vydřené ale cenné. Za pár týdnů jsme pak v Jihlavě dovršili naši pouť a slavili jsme mistrovský titul.

Zpátky do reality. Z předchozích řádků je evidentní, že i když Brno Alligators možná v posledních letech nepatřili k aspirantům na titul, svou sílu a kvalitu tenhle jihomoravský celek má. V minulosti jeho hru řídil pod centrem Tomáš Fortelný, který se jako starter vrací i pro letošek. V loňské sezoně je ke 3 výhrám dotáhl americký quarterback Noah Suszckiewicz. Běhovou hru táhl dlouhodobě jeden z nejlepších running backů na českých trávnících David Kilian, který ale pro letošek odešel hledat štěstí do ELF k Prague Lions. Gators mají podobně jako Glads nového head coache – hlavní slovo bude na sideline mít Angličan Graham Thorpe ze Southamptonu.

Citelnou slabinou Brna v minulé sezoně byla určitě defenzivní hra, protože číselně a statisticky byli Alligators nejhorším týmem ligy, který povolil soupeřům přes 350 yardů na zápas a celkově 35 TDs. Uvidíme, nakolik se této části hry dokázalo Brno v offseason věnovat a zlepšit.  V tom by měla spočívat výhoda Glads, kteří v offense navazují na loňskou spolupráci s legendárním Honzou Dundáčkem. Připravena je silná sestava WRs i s Vojtou Mašitou a zpátky ve hře je taky uzdravený rakeťák Honza Dunovský, který ale před duelem s Alligators varuje: „Na začátku sezony nikdy nevíte, kdo na tom jak je. Brno má svou kvalitu a my k tomu zápasu musíme přistoupit maximálně zodpovědně.“

Do diářů si tedy pište neděle 2.4. 16:20 kick off v areálu Ragby Bystrc. Let’s go Glads!